فهرست مطالب

Ornamental Plants - Volume:13 Issue: 3, Summer 2023

Journal of Ornamental Plants
Volume:13 Issue: 3, Summer 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی زرگر آزاد، بهزاد کاویانی*، شهرام صداقت حور صفحات 145-153
    ارکیدها به دلیل طیف وسیعی از رنگ ها، اندازه ها، شکل ها و بوها در گل هایشان از محبوبیت جهانی برخوردارند. درخواست برای ارکیدها به عنوان گل های شاخه بریده و گیاهان گلدانی در بازار گل رو به افزایش است. جوانه زنی بذر ارکیدها در حالت وحشی بسیار پایین است به طوری که آنها در طی جوانه زنی شان به همزیست های قارچی نیاز دارند. ریزازدیادی ارکیدها یک رویکرد عمده برای حفاظت و تکثیر تجاری است. Cephalanthera rubra (L.) Rich، یکی از گونه های ارکید در معرض خطر ایران، با استفاده از برگ به عنوان ریزنمونه، موراشیگ و اسکوگ (MS) به عنوان محیط کشت و ɑ-نفتالین استیک اسید و 4،2-دی کلروفنوکسی استیک اسید (هر دو در غلظت های 0، 0/1، 0/2، 0/3 و 0/4 میلی گرم بر لیتر) همچنین 6-بنزیل آدنین (در غلظت های 0، 1، 2، 3 و 4 میلی گرم بر لیتر) به عنوان تنظیم کننده های رشد گیاهی (PGRs) کلون شده اند. به دلیل آغاز یک کشت گندزدا، ضدعفونی ریزنمونه های برگ با هیپوکلریت سدیم و کلرید جیوه انجام شد. بیشترین تعداد شاخه (4/33) در محیط غنی شده با 4 میلی گرم بر لیتر بنزیل آدنین به دست آمد. بیشینه ی طول ساقه (4/73 سانتی متر)، تعداد برگ (5/33) و تعداد گره (2/86) در محیط مکمل شده با 3 میلی گرم بر لیتر بنزیل آدنین به دست آمد. بیشترین تعداد ریشه (5) و بالاترین طول ریشه (4/83 سانتی متر) روی محیط غنی شده با 0/3 میلی گرم بر لیتر نفتالین استیک اسید تولید شد. گیاهچه های ریشه دارشده به گلدان های پرشده با پیت و پرلیت به نسبت 1:1 منتقل گردیدند و به شرایط محیطی گلخانه با میانگین بقای 90 درصد سازگار شدند. این اولین گزارش روی ریزازدیادی C. rubra (L.) Rich است.
    کلیدواژگان: ریزازدیادی، ارکیداسه، تنظیم کننده های رشد گیاهی، گیاهان زینتی تهدیدشده، کشت بافت
  • نرگس احسانی مهر، مهدی حسینی فرهی*، محسن عبدی پور، سعید عشقی صفحات 155-168
    این مطالعه با هدف بررسی اثرات گاما آمینو بوتیریک اسید (GABA) و کلرید کلسیم (CaCl2) بر عمر گلجایی و فعالیت آنزیم ACC سنتاز گل رز شاخه بریده رقم جومیلیا انجام شد. یک آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 12 تیمار و 3 تکرار در گلخانه کشت بدون خاک انجام شد. تیمارها شامل گابا در چهار غلظت (0، 20، 40 و 60 میلی مولار) و کلرید کلسیم در سه غلظت (0، 0/75 و 1.5 درصد به صورت محلول پاشی) بود. کاربرد ترکیبی گابا و کلرید کلسیم به طور قابل توجهی عمر گلجایی گل رز شاخه بریده را در مقایسه با شاهد افزایش داد. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین عمر گلجایی در گیاهان تیمار شده با گابا 20، 40 یا 60 میلی مولار و 0/75 درصد کلرید کلسیم کلسیم و گل های تیمار نشده به ترتیب با 19/1، 18/86، 18/74 و 13/85 روز به دست آمد. کاربرد قبل از برداشت گابا و کلرید کلسیم فعالیت آنزیم ACC سنتاز را مهار کرد. بیشترین و کمترین فعالیت ACC سنتاز در گیاهان تیمار شده با 40 میلی مولار گابا و کلرید کلسیم 1/5 و 0/75 درصد و گل های تیمار نشده به ترتیب با 3/57، 3/96 و 8/18 نانومول بر گرم وزن تر مشاهده شد. کاربرد ترکیبی گابا و کلرید کلسیم میزان کلسیم را 100/95 درصد نسبت به گیاهان شاهد افزایش داد. بیشترین و کمترین میزان کلروفیل کل در برگها مربوط به گیاهان تیمار شده با 60 میلی مولار گابا و 0/75 و 1/5 درصد کلرید کلسیم و گل های تیمار نشده به ترتیب با 8/4، 8/24 و 6/22 میلی گرم بر گرم وزن تر بود. محلول پاشی گابا و کلرید کلسیم به طور قابل توجهی (P < 0.01) باعث افزایش محتویات پلی آمین ها مانند پوترسین (Put)، اسپرمیدین (Spd) و اسپرمین (Spm) در گلبرگ های گل رز تیمار شده شد. بنابراین استفاده از محلول پاشی با 60 میلی مولار GABA  و کلسیم کلرید 1/5 درصد به دلیل افزایش 38 درصدی عمر گل رز بریده توصیه می شود.
    کلیدواژگان: فعالیت آنزیم ACC سنتتاز، کلسیم، میزان کلروفیل، پلی آمین ها
  • مهدی عسگری گورج* صفحات 169-179
    این تحقیق با هدف بررسی اثر نفتالین استیک اسید (NAA) (15، 10، 0 و 25 میلی گرم در لیتر) بر ریشه زایی پیاز گیاه سیکاس رولوتا (Cycas revolute) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که اثر NAA روی طول ریشه، وزن تر و خشک برگ و کلروفیل معنی دار بود اما تاثیر معناداری بر تعداد ریشه، وزن تر و خشک ریشه نداشت. تیمارهای 25 و 20 میلی گرم در لیتر NAA به ترتیب با 9/43 و 9/63 سانتی متر بیشترین طول ریشه را داشتند. بیشترین تعداد ریشه به ترتیب با 3/57 و 3/23 ریشه متعلق به تیمارهای 25 و 20 NAA بود. تیمار 25 میلی گرم در لیتر NAA بیشترین میانگین وزن تر (9/4 گرم) و وزن خشک ریشه (2/5 گرم) را داشت. تیمارهای 20 و 25 میلی گرم در لیتر NAA به ترتیب با 6/04 و 6/54 گرم بیشترین وزن تر برگ، 25 و 20 میلی گرم در لیتر NAA به ترتیب با 4/07 و 3/11 گرم بیشترین وزن خشک برگ و تیمارهای 20 و 25 میلی گرم در لیتر NAA به ترتیب با 6/28 و 6/22 میلی گرم در هر گرم وزن تر بیشترین میزان کلروفیل را داشتند. بین وزن خشک برگ با میزان کلروفیل (0/78+) در سطح یک درصد رابطه معنی داری وجود داشت اما میان وزن خشک ریشه با میانگین طول ریشه (0/29+) رابطه معنی داری وجود نداشت. بین میزان کلروفیل با میانگین طول ریشه (0/13+) هیچ رابطه معنی داری وجود ندارد. نتایج این تحقیق نشان داد که همیشه با افزایش غلظت هورمون، بیان ژن افزایش نیافته و این امکان وجود دارد که افزایش غلظت هورمون، حتی باعث اثر عکس بر روی گیاه و آسیب رسیدن به آن شود. به طور کلی نتایج نشان داد مصرف 20 میلی گرم در لیتر NAA با تاثیر بر صفات مورد بررسی بیشترین بیان ژن را در گیاه سیکاس داشت.
    کلیدواژگان: کلروفیل، سیکاس رولوتا، وزن تر برگ، نفتالین استیک اسید، طول ریشه
  • لیلا اسدی، موسی سلگی*، بابک ولی زاده کاجی صفحات 181-194
    آنتوسیانین درونی در گل شاخه بریده میخک می تواند یکی از عوامل موثر بر عمر گلجایی آن باشد. این تحقیق در قالب دو آزمایش به منظور بررسی تاثیر تغییر غلظت آنتوسیانین درونی گلبرگ ها و همچنین کاربرد ساکارز خارجی بر عمر گلجایی چهار رقم میخک شاخه بریده انجام شد. در این آزمایش ها از چهار رقم میخک سفید (Whit Liberty)، زرد(Yellow Liberty) ، صورتی (Tabor) و قرمز (Grand Slam) استفاده شد. در آزمایش اول تغییرات آنتوسیانین درونی گلبرگ های این چهار رقم و اثر آن بر عمر گلجایی مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایش دوم، غلظت های صفر، دو و چهار درصد ساکارز خارجی بر برخی صفات پس از برداشت این چهار رقم مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمایش اول نشان داد که امکان موثر بودن آنتوسیانین درونی بر عمر گلجایی میخک وجود دارد. در آزمایش اول عمر گلجایی رقم های بدون آنتوسیانین درونی (سفید و زرد) دو برابر (14 روز) بیشتر از رقم های قرمز و صورتی دارای آنتوسیانین (حدود 7 روز) بود. بر اساس نتایج آزمایش دوم، ساکارز باعث بهبود صفات گلجایی شده است. در این آزمایش، کمترین عمر گلجایی مربوط به رقم قرمز (13/67روز) بدون استفاده از ساکارز خارجی و بیشترین عمر گلجایی در رقم صورتی (18 روز) تحت تیمار چهار درصد ساکارز خارجی مشاهده شد. به طور کلی با افزایش میزان آنتوسیانین درونی در شرایط عدم حضور ساکارز خارجی عمر گلجایی کاهش یافت. در حالی که کاربرد ساکارز خارجی سبب افزایش عمر گلجایی رقم های دارای آنتوسیانین بیشتر شد.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، میخک، غلظت، ساکارز، عمر گلجایی
  • داود عطایی، روح انگیز نادری*، مصباح بابالار، محمد موسوی صفحات 195-207
    گل همیشه بهار (Calendula officinalis L) به عنوان یکی از گل های رایج خوراکی نیز شناخته می شود. در این تحقیق بهبود ارزش غذایی و ماندگاری گل همیشه بهار با پوشش بسته بندی و ترکیب گازی مورد بررسی قرار گرفت. گل همیشه بهار در بسته بندی های پلاستیکی ساخته شده از پلی اتیلن، پلی آمید و ترکیب این دو پوشش با ترکیب گاز (5 % اکسیژن+5 % دی اکسید کربن؛ 5 درصد اکسیژن+10 % دی اکسیدکربن؛ 5 % اکسیژن+20 % دی اکسید کربن) یا بدون ترکیب گاز همراه با شاهد (بدون بسته بندی) قرار داده شد. این بسته ها به سردخانه در دمای 4 درجه سانتی گراد منتقل شدند و برای ارزیابی صفات مورد نظر در روزهای 0، 5، 10 و 15 نمونه برداری انجام شد. نتایج نشان داد با افزایش زمان نگهداری در تمامی تیمارها، میزان کاهش وزن، نشت یون و پوسیدگی افزایش یافت و محتوای نسبی آب، فنل کل، فلاونوییدها و کاروتنوییدها کاهش یافت. در عین حال استفاده از بسته بندی پلی اتیلن و پلی آمید همراه با ترکیب گازی باعث بهبود کیفیت ظاهری و تغذیه ای گل ها شد. در بین تمامی تیمارها، تیمار ترکیبی 5 %اکسیژن+10 % دی اکسیدکربن  و پوشش پلی اتیلن + پلی آمید اثرات بهتری در حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری گل های همیشه بهار خوراکی داشت. در نتیجه با توجه به ارزش غذایی و دارویی گل همیشه بهار می توان از این تیمار به عنوان روشی موثر و ایمن برای افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت ظاهری و ترکیبات بیوشیمیایی این گیاه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ترکیبات فعال زیستی، گل های خوراکی، پوشش پلاستیکی، بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده، کیفیت ظاهری
  • هادی رهاننده* صفحات 209-216
    تویا از گیاهان زینتی متعلق به رده مخروطیان و راسته Cupressales هست. درختان سوزنی برگ به دلایل کاربردی و رشد سریع همواره به عنوان ایجاد کننده فضای سبز شهری در جهت ارزش های زیست محیطی حایز اهمیت هستند. بیماری سرخشکیدگی تویا در سال های اخیر خسارت های جبران ناپذیری را به فضای سبز شهری وارد کرده است و علایم آن به صورت ضعف، خشکیدگی شاخه ها ظهور پیدا می کند که در نهایت موجب مرگ درخت می شود. این تحقیق به منظور بررسی علل خشکیدگی ریشه و طوقه تویا (Thuja plicata) در غرب استان گیلان، طی سال های 2022-2021 اجرا گردید. در این بررسی نمونه برداریهایی از مناطق غربی استان گیلان صورت گرفت. ازقسمت های آلوده ی ریشه و طوقه 40 نمونه گرفته شد. پس از کشت قطعات آلوده روی محیط های کشت در این بررسی پنج جدایه قارچی جدا شد، اثبات بیماری زایی این قارچ روی نهالهای یکساله گلدانی وخزانه ای تویا به انجام رسید. از پنج جدایه دو جدایه پژمردگی و پوسیدگی ریشه و خشک شدن نوک برگها با شدت یکسان بیماریزایی نشان دادند. این دو جدایه از لحاظ شکل پرگنه مشابه بودند، که تنها روی یک جدایه ادامه کارهای آزمایشگاهی انجام شد. از محیط کشت های مختلف و روش مولکولی برای شناسایی این قارچ استفاده شد. بر اساس کلید شناسایی و روش مولکولی قارچ عامل بیماری F. oxysporum شناسایی شد.
    کلیدواژگان: سوزنی برگ، Fusarium، گیلان، تویا
|
  • Mahdi Zargar Azad, Behzad Kaviani *, Shahram Sedaghathoor Pages 145-153
    Orchids are universally popular due to the wide range of colors, sizes, shapes, and scents in their flowers. The demand for orchids as cut flowers and pot plants is increasing in the flower market. Seed germination of orchids is comparatively low in the wild as they typically require fungal symbionts during their germination. Micropropagation of orchids is a major approach to orchid conservation and commercial production. Cephalanthera rubra (L.) Rich., one of Iran’s endangered orchid species, has been cloned using leaf as explant, Murashige and Skoog (MS) as culture medium, and α-naphthalene acetic acid (NAA) and 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D) (both at the concentrations of 0, 0.1, 0.2, 0.3 and 0.4 mg L–1) as well 6-benzyladenine (BA) (at 0, 1, 2, 3 and 4 mg L–1) as plant growth regulators (PGRs). In order to initiate an axenic culture, the disinfection of leaf explants was performed with sodium hypochlorite and mercury chloride. The highest number of shoots (4.33) was obtained in medium enriched with 4 mg L–1 BA. Maximum stem length (4.73 cm), leaf number (5.33) and node number (2.86) was obtained in medium supplemented with 3 mg L–1 BA. The largest number of root (5) and the highest length of root (4.83 cm) was produced on medium augmented with 0.3 mg L–1 NAA. Rooted plantlets were transferred to pots filled with peat and perlite in 1:1 proportion and acclimatized to ambient greenhouse conditions with an average of 90% survival rate. This is the first report on the micropropagation of C. rubra (L.) Rich.
    Keywords: Micropropagation, Orchidaceae, plant growth regulators, Threatened ornamental plants, tissue culture
  • Narges Ehsanimehr, Mehdi Hosseinifarahi *, Moslem Abdipour, Saeid Eshghi Pages 155-168
    Rose is an important cut flower crop throughout the world in the floriculture industry. One of the most important problems of cut roses is their short post-harvest vase life, which imposes huge losses for cut plant production and trade in the market. This study aimed to investigate the effects of γ-aminobutyric acid (GABA) and calcium chloride (CaCl2) on vase life and the ACC synthase activity of cut rose cv. ‘Jumilia’ flowers. A factorial experiment based on a completely randomized design (CRD) with 12 treatments and 3 replications was carried out in a soilless culture greenhouse. The treatments included GABA in four concentrations (0, 20, 40, and 60 mM) and CaCl2 in three concentrations (0, 0.75, and 1.5% as foliar application). The combined application of GABA and CaCl2 significantly prolonged the vase life of the cut rose flowers compared to the control. The results showed that the highest and lowest vase life were obtained from the flowers treated with 20, 40, or 60 mM GABA and 0.75 % CaCl2 and the untreated flowers, by 19.1, 18.86, 18.74, and 13.85 days, respectively. The pre-harvest application of GABA and CaCl2 inhibited the ACC synthase activity. The highest and lowest ACC synthase activity were observed in plants treated with 40 mM GABA and 1.5 and 0.75% CaCl2 and the untreated flowers by 3.57, 3.96, and 8.18 nmol g-1 FW, respectively. The combined application of GABA and CaCl2 increased the Ca content by 100.95% compared to the control plants. The highest and lowest total chlorophyll contents in the leaves were related to the plants treated with 60 mM GABA and 0.75 and 1.5% CaCl2 and the untreated flowers by 8.4, 8.24, and 6.22 mg g-1 FW, respectively. The foliar application of GABA and CaCl2 significantly (P < 0.01) increased the polyamines (PAs) contents, such as putrescine (Put), spermidine (Spd), and spermine (Spm), in the petals of the treated rose flowers. So, the use of foliar application GABA 60 mM and CaCl2 1.5% is recommended due to the 38% increase in the vase life of cut rose flower.
    Keywords: ACC synthase activity, Calcium, Chlorophyll content, Polyamines
  • Mehdi Asgari Gouraj * Pages 169-179
    The effects of naphthaleneacetic acid (NAA) (0, 15, 20 and 25 mg/l) were explored on the rooting of Cycas revoluta bulbs in a study based on a randomized complete block design with four replications. Based on the results, the NAA treatments significantly influenced root length, leaf fresh and dry weight, and chlorophyll. But, they did not affect root number, root fresh and dry weight, significantly. The longest roots were 9.43 and 9.63 cm produced by the bulbs treated with 25 and 20 mg/l NAA, respectively. The 25 and 20 mg/l  NAA were related to the highest root number of 3.57 and 3.23, respectively, the 25 mg/l  NAA was related to the highest mean root fresh weight of 4.9 g, the 25 mg/l  NAA was related to the highest root dry weight of 2.5 g, the 20 and 25 mg/l NAA were related to the highest leaf fresh weight of 6.04 and 6.54 g, respectively, the 25 and 20 mg/l NAA were related to the highest leaf dry weight of 4.07 and 3.11 g, respectively, and the 20 and 5 mg/l NAA were related to the highest chlorophyll content of 6.28 and 6.22 mg g-1 F.W., respectively. A significant relationship was observed between leaf dry weight and chlorophyll content at the P < 0.01 level (+0.78). But, there was no significant relationship between root dry weight and mean root length (+0.29). The relationship between chlorophyll content and mean root length was not significant either (+0.13). According to the results, increasing the hormone rate may even affect the plants adversely, injuring them. In general, it can be inferred from the results that NAA at the rate of 20 mg/l influenced the studied traits, thereby entailing the highest gene expression in C. revoluta.
    Keywords: Chlorophyll, Cycas revoluta, Leaf fresh weight, Naphthaleneacetic acid, root length
  • Laya Asadi, Mousa Solgi *, Babak Valizadehkaji Pages 181-194
    The amount of internal anthocyanin in carnation cut flowers may be one of the factors affecting the vase life of colored carnations. Two experiments were conducted to examine the effect of changing the internal anthocyanin concentration in petals and the using of external sucrose on vase life of four cultivars of carnation cut flowers in this study. Four carnation cultivars were used including: white (White Liberty), yellow (Yellow Liberty), pink (Tabor), and red (Grand Slam). In the first experiment, the changes in internal anthocyanin of petals and its effect on vase life of the four cultivars were investigated. Different concentrations of external sucrose (0, 2 and 4%) on post-harvest traits of four mentioned cultivars were evaluated in the second experiment. The results of the first experiment showed that the possibility effectiveness of internal anthocyanin on vase life of carnation. Vase life of the cultivars without internal anthocyanin (white and yellow) was twice (14 days) as long as that of the red and pink cultivars containing anthocyanin (7 days). Results of the second experiment indicated that external sucrose improved the vase life traits. Moreover, the lowest vase life was observed in red cultivar (13.7 days) without the using of external sucrose and the highest vase life was found in the pink cultivar (18 days) treated with 4% external sucrose. In general, increasing in internal anthocyanin in the absence of external sucrose reduced vase life. Using of external sucrose increased the vase life of cultivars containing more anthocyanin.
    Keywords: Anthocyanin, Carnation, concentration, Sucrose, Vase life
  • Davoud Ataii, Rohangiz Naderi *, Mesbah Babalar, Mohammad Mousavi Pages 195-207
    Marigold (Calendula officinalis L.) is also known as one of the common edible flowers. In this study, the improvement of nutritional value and shelf life of marigolds under the covers of packaging and gaseous composition was investigated. Marigold flowers in plastic packages made of polyethylene, polyamide, and the combination of these two covers with gas composition (1: 5% O2 + 5% CO2; 2: 5% O2 + 10% CO2; 3: 5% O2 + 20% CO2) or without gas combination were placed along with the control (without packaging). These packages were transferred to the cold store at 4°C, and sampling was done to evaluate the desired traits on days 0, 5, 10, and 15. The results showed that with the increased storage time in all edible marigold flowers, the amount of weight loss, ion leakage, and decay increased, and the relative water content (RWC), total phenol, flavonoids, and carotenoids decreased. At the same time, using polyethylene and polyamide packaging treatment, along with gaseous composition, improved the visual and nutritional quality of flowers. Among all the treatments, the combination treatment of 5% O2 + 10% CO2 and polyethylene + polyamide coating had better effects in maintaining the quality and increasing the shelf life of the edible marigold flowers. As a result, considering the nutritional and medicinal value of the marigold flowers, this treatment can be used as an effective and safe method to increase the shelf life and maintain the appearance quality and biochemical compounds of this plant.
    Keywords: Bioactive compounds, edible flowers, Modified atmosphere packaging, plastic cover, Visual quality
  • Hadi Rahanandeh * Pages 209-216
    Thuja is one of the ornamental plants belonging to the conifers and Cupressales order. Coniferous trees are always important as creators of urban green spaces in terms of environmental values due to practical reasons and fast growth. In recent years, thuja wilt disease has caused irreparable damage to urban greenery, and its symptoms appear in the form of weakness and drying of the branches, which eventually causes the death of the tree. This research was conducted in order to investigate the causes of root and collar drying of thuja (Thuja plicata) in the west of Guilan province, during 2021-2022. In this study, samples were taken from the western regions of Guilan province. 40 samples were taken from the infected parts of the root and collar. After culturing the infected parts on the culture media, five fungal isolates were isolated in this study, the pathogenicity of this fungus was confirmed on potted thuja seedlings. Out of five isolates, two isolates showed wilting and rotting of the root and drying of the tips of the leaves with the same intensity of pathogenicity. These two isolates were similar in terms of their shape, and only one isolate was subjected to further laboratory work. Different cultures and molecular methods were used to identify this fungus. Based on the identification key and the molecular method, the disease-causing fungus F. oxysporum was identified.
    Keywords: Conifer, Fusarium, Guilan, Thuja